| Autor |
Anime warte przemyślenia |
^trevor Administrator
|
| Dodane dnia 25-07-2007 18:17 |
|
|
Miło się ogląda kolejne anime - nawalankę, z jakimś tam głównym dobrym nawalającym się co rusz z poplecznikami głównego złego, po ty by w finale stoczyc pojedynek z nim samym. Miło się ogląda, niewiele pozostaje w głowie - i w tym tkwi sedno. Znacie anime, które dało wam najwięcej do myślenia dopiero po obejrzeniu ostatniego odcinka? Którego, jak sie okazuje po przeczytaniu FAQ, nie zrozumieliście nawet w połowie? Które wydawało się nudne i głupie, ale po pogrzebaniu w sieci i wgłębieniu w temat zmieniło się diametralnie w waszej ocenie? Które uczyniło was różnymi od tych, którzy go nie widzieli? Właśnie o takie anime chodzi w tym temacie
Wymieniajcie tytuły i piszcie elaboraty, dlaczego własnie o tych anime wspomnieliście w tym wątku. Wymieniajcie tytuły, bo nie mam co oglądać
... i wszystko jasne |
|
| Autor |
RE: Anime warte przemyślenia |
^Sefi Administrator
|
| Dodane dnia 25-07-2007 18:52 |
|
|
Oj nie wiem... Szczerze mówiąc, jeśli coś nie zainteresuje mnie od pierwszego odcinka, to po prostu przestaję oglądać, bo szkoda mojego czasu i miejsca na dysku. A takie tytuły, które skłoniły mnie do przemyśleć... Teraz nasuwają mi się na myśl tylko "Wolf's Rain" i "Chrno Crusade".

|
|
| Autor |
~MJeremy Użytkownik
|
| Dodane dnia 25-07-2007 22:29 |
|
|
Do głębszych przemyśleń skłoniło mnie NGE. I po serii i kinówce nie mogłem przez kilka chwil po koncowych scenach dojść, dlaczego tak się skończyło i co to ma znaczyć. Oczywiścię zacząłem szperać w necie aby znaleźć odpowiedzi i chociaż teraz wiem dużo, to moje odczucia sa troche odbiegające od tych w necie.
Innym to było Gits. Po tym filmie toczyłem bój w myślach czy takie artyciało byłoby fajne i czy moja pojemność mózgu nie jest zbyt mała i przydałoby sie trochę pojemniejszgo dysku  |
|
| Autor |
@Saviour Super Administrator
|
| Dodane dnia 26-07-2007 10:56 |
|
|
Dość niedawno oglądałem anime "Kai Doh Maru", gdzie przez cały czas trwania zastanawiałem sie czy główny bohater to chłopak czy dziewczyna, dopiero wszystko sie wyjaśniło przy przeczytaniu skrótu filmu na okładce ;p
Następnym filmem jest "End of Evangelion" film pełnometrażowy serii NGE. O co chodzi w tym filmie to chyba sami autorzy nie wiedzą ;D No i jeżeli chodzi o całą serię NGE też daje do myślenia.
Polecam"Grobowiec świetlików", znakomity dramat wojenny, który przez wielu krytyków uznawany jest najlepszym filmem antywojennym jaki kiedykolwiek powstał.
"Nie sprzeczaj się z idiotą, bo ściągnie Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem..." |
|
| Autor |
~wiedzma_o2 Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-11-2007 22:45 |
|
|
hmm...wydaje mi się, że ,,Spirited Away- w krainie bogów". Cyć może nie była to do końca anime, której nie zrozumiałam, ale dała mi dużo do myślenia na temat !własnej! duchowości.
Kiedy życie podsuwa ci cytrynę, powiedz:,,O,tak,lubie cytryny. Masz więcej?" |
|
| Autor |
~Monika Użytkownik
|
| Dodane dnia 06-01-2008 16:04 |
|
|
Prawie w każdym anime(zresztą nie tylko anime, w innych filmach też ) są pewne rzeczy do przemyślenia. Ja po emisji Sailorek serii S(z Hotaru i jej "uroczym"tatusiem) na POLSACIE zastanawiałam się że faktycznie to po co Ci naukowcy mieszają w próbówkach, jakieś maszkary tworzą typu łysy pies, zupełnie bez sensu. Moja kumpela stwierdziła nawet, że faktycznie niedługo jakiegoś demona obudzą |
|
| Autor |
~Yuuko Użytkownik
|
| Dodane dnia 09-01-2008 22:00 |
|
|
End of Evangelion mną wstrząsnął. Ale nie w sensie pozytywnym. Anime było w porządku,ale nie uważam jest za genialne dzieło. Ale są gusta i guściki.^^
Może zabrzmi dziwnie,ale jeśli chodzi o anime,które w jakiś sposób choć troszke mnie zmieniło,to pierwszym,które mi sie nasuwa jest Trigun. Być może to przez wartość sentymentalną,nie wiem. Ale anime samo w sobie jest cudowne. Postać Vash'a może jest i naiwna i wyidealizowana,ale mnie wzrusza... i to cholernie.xD
Kolejne - Air. Piękne i chwyta za serducho. Raczej dla dziewczyn. |
|
| Autor |
^Slowik Administrator
|
| Dodane dnia 11-01-2008 19:11 |
|
|
Mnóstwo jest tytułów, które skłaniają do przemyśleń. Nawet gnioty - człowiek zastanawia się, jak ktoś mógł wydać coś takiego. Ale na poważnie.
FMA, NGE, GTO, Cowboy Bebop i Samuraj Champloo, Welcome to NHK i wiele wiele innych.
P.S. Temat powinien się chyba nazywać "Anime skłaniające do przemyśleń"
Edytowane przez Slowik dnia 11-01-2008 19:14 |
|
| Autor |
~wiedzma_o2 Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-01-2008 11:06 |
|
|
ooo tak! GTO zgadzam się!!
|
| Autor |
~Koru Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-04-2008 20:48 |
|
|
Mnie do ciężkich przemyśleń skłonił film CLANNAD
Jest dosyć trudny |
|
| Autor |
~Matsumoto Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-04-2008 20:32 |
|
|
Zdecydowanie polecam anime "Air" - ma jedynie 12 odcinków, więc tym co nie lubią tasiemców powinno odpowiadać. Air nie ma w sobie prawie w ogóle szybkiej akcji ale za to jest wiele o czym można pomyśleć i rozważyć: ludzkie problemy itp. Polecam
DO JAPONII CHCĘ!
 |
|
| Autor |
~Koru Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-04-2008 20:38 |
|
|
|
a o czym jest tak wogule to anime ?? |
|
| Autor |
~noa Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-05-2008 11:28 |
|
|
Koru ---->http://anime.tanuki.pl/strony/anime/323-air/rec/315
Moją uwage szczególnie przyciągnął Neon Genesis Evangelion, The End of Evangelion, również Grave of the Fireflies. W mniejszej mierze Elfen Lied, Air, FMA, czy Last Exile.
Życie współczesnego człowieka przypomina egzystencje sardynki zamkniętej w puszce... |
|
| Autor |
~shan Użytkownik
|
| Dodane dnia 22-05-2008 10:09 |
|
|
dla mnie Berserk daje duzo do przemyslenia po kazdym odcinku gromadzily mi sie miliony mysli a po ostatnim epizodzie to myslalem juz ze zwariuje ze to juz koniec strasznie sie przywiazalem do glownego bohatera 
Druga seria to Death note gdy jakims cudem oderwano mnie od kompa to zaczynalem myslec co ja bym zrobil gdybym znalazl notatnik smierci , jak bym uniknal zlapania przez policje ,na kim bym wyprobowal i tak dalej i tak dalej naprawde polcecam te dwa tytuly |
|
| Autor |
~Samara Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-05-2008 18:46 |
|
|
No tak ze fanów Death Note nie brakuje ale polecam ^-^
Ale głównie polecam anime Mushishi! Jest to - jak dla mnie - najlepsze anime jakie w życiu widziałam! Nie powiem, bo nie jest to dla fanów szybkiej akcji, bijatyk i różnorodności w bohaterach. Natomiast jest to anime spokojne fabuła kręci sie głównie na Ginko (głównym bohaterze). Byłam zachwycona od 2 odcinka gdyż pierwszy jest taki wprowadzający może wydać sie zdeka nudny, ale dalej po prostu miód! Nie będę wyliczać osób którym to anime sie nie spodobało bo by mi rąk zabrakło. Wiec powiem ze to anime dla "bardziej dojrzałej" publiczności ^-^
Mushishi nie znajdziecie na pierwszej lepszej stronce ale można sobie ściągnąć z download-anime.info z angielskimi napisami.
"Life it brutal, full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas"
*... a b s t r a k c j a ...*
"Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway" |
|
| Autor |
~wiedzma_o2 Użytkownik
|
| Dodane dnia 30-05-2008 20:43 |
|
|
hmm po oglądnięciu Elfen Lied myślę, że to anime też dołączyło do mojej listy ,,anime warte przemyślenia". wiem wiem. jest tam dużo krwi i w ogóle ale daje nam do zastanowienia, czy powinniśmy odtrącać innych i od razu zakładać są oni źli, chociaż się ich boimy.anime to mówi, że my sami sprawiamy-odtrącając tych ,,innych"- że stają się oni źli.no i oczywiście pokazuje nam, że nawet w najtwardszych sercach może powstać uczucie(Lucy). heh to tyle^^
|
| Autor |
~Koru Użytkownik
|
| Dodane dnia 30-05-2008 23:07 |
|
|
|
ta tylko by przetrfać pierwsze odcinki :/ |
|
| Autor |
~wiedzma_o2 Użytkownik
|
| Dodane dnia 18-06-2008 15:49 |
|
|
a co w nich ci nie pasowało??jak dla mnie całe anime było bajeczne a jak ktos się bzydzi klwi to tludno
|
| Autor |
~Koru Użytkownik
|
| Dodane dnia 18-06-2008 15:51 |
|
|
to nie o krew chodziło ale było aż do przesady Nienormalne
Zaprawdę powiadam wam, oto nadchodzi wiek miecza i topora, wiek wilczej zamieci. Nadchodzi Czas Białego Zimna i Białego światła, Czas Szaleństwa i Czas Pogardy, Tedd Deireadh, Czas Końca. Świat umrze wśród mrozu, a odrodzi się wraz z nowym słońcem. Odrodzi się ze Starszej Krwi, z Hen Ichaer, zasianego ziarna. Ziarna, które nie wykiełkuje, lecz wybuchnie płomieniem. Esse'tuath esse! Tak będzie! Wypatrujcie znaków! Jakie to będą znaki, rzeknę wam r11; wprzód spłynie ziemia krwią Aen Seidhe, Krwią Elfów...
 |
|
| Autor |
~OyasuminasaI Użytkownik
|
| Dodane dnia 23-02-2009 08:55 |
|
|
myślę, że anime które skłania do przemyślenia to Air, CLANNAD i Kanon, no i może True Tears. Są to naprawdę bardzo ciekawe anime, chociaż nie ma w nich dużo akcji. Jest w nich dużo życiowych problemów jak i magii. Serdecznie polecam xD |
|